English | home | site map | căutare google  
Conservarea biodiversităţii şi dezvoltare comunitară în Transilvania
Biodiversity conservation and community development in Transylvania

ESSEDRA News

Hrană țărănescă pentru oameni moderni

Prin intermediul campaniei naționale de comunicare, parte a proiectului ESSEDRA, ne-am propus să informăm cât mai multe persoane cu privire la importanța și relevanța micilor fermierilor într-o piață globală aflată în continuă creștere și schimbare. Este deosebit de important ca toată lumea să conștientizeze că acești mici fermieri, care au o legătură specială cu pământul și cu hrana pe care o produc, să-și păstreze tradițiile, baza agriculturii sustenabile, care poate oferi mâncare de calitate, bună, curată și la preț corect.

Ne-am dorit să transmitem acest mesaj consumatorului responsabil, care este o persoană tânără cu venituri medii și un nivel ridicat de educație, preocupat de sănătate și natură, conștient de problemele cu care se confruntă societatea modernă și își dorește să se implice și să susțină sistemele agricole alternative, chiar dacă acestea sunt tradiționale.
Împreună cu partenerii locali am organizat primul nostru eveniment în Sighișoara, în perioada 12 – 13 decembrie 2014, ca parte a campaniei de comunicare ESSEDRA, faza a doua. Producătorii locali au fost învitați să își prezinte și să vândă produsele alături de un stand de caritate, în cadrul căruia elevi din școlile din zonă au vândut suveniruri confecționate de ei, veniturile obținute fiind destinate Clubului Voluntarilor din Saschiz. Târgul a celebrat Ziua Terra Madre, iar echipa ADEPT le-a vorbit participanților despre SF, ESSEDRA și despre importanța deciziilor noastre zilnice, care influențeaza calitatea hranei produse la nivel global.
Deoarece credem că toate lucrurile bune ar trebui recunoscute în toată lumea, sau cel puțin de cei cu care avem ceva în comun, am decis să nominalizăm proiectul ESSEDRA pentru CAP – Premiul pentru Comunicare: Comunicarea cu publicul larg, datorită eforturilor conjugate ale rețelei pe care am reușit să o cream, pentru promovarea principiilor de bază ale agriculturii sustenabile și a hranei bune, curate și la un preț correct. La ceremonia de la Bruxelles, proiectul ESSEDRA a fost reprezentat de Ben Mehedin și Laura Chirilă de la Fundația ADEPT Transilvania și de unul din partnerii noștri din Bulgaria, Dessislava Dimitrova.
Pe 2 februarie, Ben Mehedin a susținut o scurtă prezentare despre alegerile pe care le facem prin deciziile de cumpărare, în cadrul conferinței “Made in Rural”, organizată la Băile Tușnad, unde au participat peste 20 de reprezentanți ai ONG-urilor interesate de promovarea produselor de calitate ale producătorilor mici din zonele rurale ale României (atât produse alimentare, cât și nealimentare).
Pe 22 februarie, Fundația ADEPT Transilvania a organizat la Sighișoara cea de-a șasea ediție a Întâlnirii Anuale a Fermierilor, la care au fost invitați membri ai comunităților locale cu care colaborăm, pentru a-i informa despre proiectele pe care le derulăm și despre măsurile de agro-mediu și oportunitățile de finanțare disponibile. Evenimentul s-a bucurat de prezența a 300 de participanți și de acoperire media nu numai la nivel local, dar și regional.
În cadrul campaniei naționale am participat la mai multe seminarii și întâlniri organizate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală în diferite locații din România: 26-27 februarie, 26- 27  martie, 16-17 aprile, 13 mai, 10-12 iunie, 6-7 iulie, 9- 11 iulie, 13-14 iulie and 23-24 iulie. În cadrul acestor seminarii ne-am focusat pe crearea unui cadru legal și a unei rețele de oameni interesați să susțină și să contribuie la dezvoltarea viabilității economice a unei agriculturi extinse.
Pe 26 martie, am organizat la Sighișoara o conferință în cadrul căreia am celebrat unul din premiile noastre europene, primul loc pentru un proiect care a generat venituri suplimentare comunităților de fermieri într-un sit Natura2000. La acest eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene și factori de decizie locali, aceștia fiind informați și despre proiectul și campania ESSEDRA.
În perioada 6 – 7 aprilie, am fost gazdele unui grup de maramureșeni, cărora le-a fost prezentat conceptul de hrană bună, curată, la un preț corect. De asemenea, conceptul a fost prezentat și fermierilor locali care obțin venituri suplimentare din activitățile agricole pe care le desfășoară.  
În perioada 4 – 8 mai am organizat câteva vizite de lucru pentru a prezenta porcul de Bazna și am inițiat discuții cu actorii interesați să pună bazele unui Presidia, parte importantă a campaniei noastre de comunicare, menită nu numai să ajute comunitatea locală, dar și să încurajeze alți oameni să profite de această oportunitate.
În perioada 8 – 10 mai, a avut loc la Brașov Festivalul European al Regiunilor, în cadrul căruia au avut loc discuții cu diverși participanți și un târg de produse locale. Fundația ADEPT a promovat produsele locale ca un instrument pentru conservarea biodiversității în peisajele de Înaltă Valoare Naturală.
Împreună cu Grupul de Acțiune Locală din Saschiz, am organizat, pe 16 mai, Festivalul Rabarbărului al cărui punct de interes a fost rabarbărul și utilizarea acestuia în diverse rețete tradiționale și noi. Ben Mehedin a susținut o prezentare și a distribuit broșuri “Când faci cumpărături alege cu grijă”, punct de plecare al discuțiilor și care a fost distribuită în toată campania noastră de comunicare.
La sfârșitul lunii iunie, a fost organizată la Timișoara  o întâlnire a Asociației pentru Salvarea Agriculturii Țărănești, în cadrul căreia am prezentat modalități de promovare a produselor alimentare locale în beneficiul fermierilor și consumatorilor.
În perioada 7 – 8 august, Fundația ADEPT Transilvania a fost unul dintre co-organizatorii Săptămânii Haferland. În cadrul evenimentului, ce a avut o acoperire media remarcabilă la nivel național, în ambele zile dedicate proiectelor noastre, am servit mâncare tradițională locală și am susținut prezentări despre activitățile derulate. Pe 7 iulie, în cadrul evenimentului de lansare a Atelierului de Ceramică de la Saschiz ne-am bucurat de prezența a 100 de oameni, iar pe 8 iulie, in cadrul Concursului de Bicicleta TBT Race amd interacționat cu peste 400 de oameni.
Cel mai mare eveniment Hrană țărănescă pentru oameni moderni a avut loc în cadrul Rural Fest 2015, un eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Cu această ocazie am promovat producători locale din diferite zone ale României, am susținut prezentări (una dintre acestea fiind mediatizată pe Digi24 TV) și discuții individuale cu cei care au vizitat standul. După acest eveniment, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală ne-a solicitat ajutorul în organizarea târgurilor și evenimentelor viitoare dedicate micilor producători și ne-au cerut acordul pentru retipărirea și distribuirea broșurii “Când faci cumpărături alege cu grijă ”.
Din păcate, evenimentul planificat să aibă loc la Bruxelles, târg de produse românești, ca oportunitate de promovare, a fost anulat din cauza lipsei posibilității de finanțare din partea Ambasadei României, care a inițiat invitația.

Noile strategii de dezvolare ale Grupurilor de Acțiune Locală pot fi folosite pentru a identifica modalități de promovare și vânzare a produselor locale în lanțuri alimentare scurte. Două Grupuri de Acțiune Locală au fost convinse să introducă o astfel de măsură inovativă în planurile lor de dezvoltare.  
Pentru a susține rolul micilor fermieri în conservarea biodiversității, am organizat din nou Târgul de Crăciun din Sighișoara, pe 12 decembrie 2015 împreună cu partenerii locali, invitând producătorii să își promoveze și să își vândă produsele. Putem spune că sunt câțiva locuitori care așteaptă cu interes ca acest târg tradițional să se desfășoare regulat. Târgul a fost organizat ca celebrare a zilei Terra Madre.
Vom continua să organizăm întâlniri pentru a disemina importanța calității hranei și pentru a susține comunitățile de fermieri din România, coroborat cu o campanie de advocacy planificată pentru următoarea perioadă.
Având o preocupare permanentă pentru susținerea micilor fermieri și pentru conservarea biodiversității, am colaborat cu parteneri pentru a găsi donatori pentru construirea unei facilități în Daia. Am depus cererea și acum așteptăm răspunsul.

The contents of this document are the sole responsibility of Slow Food and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union


ESSEDRA

Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas. For more information see the ESSEDRA website www.essedra.com

Cand faceti cumparaturi alegeti cu grija!

Sponsorul Oficial - Fundația Orange România